tisdag 20 september 2011

Nyfiken Grön




Film och konstprojektet ‘Nyfiken Grön‘ - 15 september – 6 oktober 2011
Nu har jag och kollegan mediapedagogen Cristina Nilsson (med företaget CN Media) startat ett litet film och konstprojekt som vi kallar Nyfiken Grön

Nu, i det första steget, som man kan kalla en förstudie, har vi varit ute på Norrskenets Friskola och jobbat med film/rörlig bild i årsklass 2!
Fritidspedagogen i klassen har sökt medel från Statens Kulturråd/Skapande skola utifrån en projektbeskrivning som jag, Cristina , Lars-Eric Larsson (Filmpool Nord) och vår konstkonsulent i länet Bengt Frank har tagit fram och fått beviljat 15. 000:-.
När vi kom till skolan möttes vi av en fritidspedagog, klassläraren och 18 st väldigt nyfikna och spända små elever! Tanken är att barnen med hjälp av en liten videokamera kommer få en möjlighet att dels bekanta sig med rörlig bild på ett lättsamt sätt. De kommer, att med hjälp av denna lilla filmkamera, dokumentera sin närmsta miljö d.v.s. hemmet, familjen m.m. och göra sin egen lilla film/video.

Vi började dagen med en liten halvdags workshop där alla hade chans att bekanta sig med kameran, att prova filma, lära sig radera, filma om m.m. Från början blev det mycket spring och action i filmerna och alla ville filma NU! Eftersom vi bara hade 7 kameror med oss fick de turas om och innan dagen var slut så var barnen lite mer fokuserade och kunde samsas bra med kamerorna. Skolan och barnen har nu fått behålla kamerorna under ca. 1 v tid där varje barn kommer att få ta med sig kameran hem för några dagars filmning i hemmiljö.

Vi kommer sedan tillbaka till skolan den 26/9 då vi hämtar in kamerorna och håller ytterligare en halv dags workshop där vi följer upp hur det har gått....Det kommer att bli så spännande att se alla barnens filmer!

Vi kommer sen att ladda ner och bränna alla filmer på en CD skiva, en var för respektive barn + göra en film med små sekvenser från alla filmer som lärarna kommer att få. Det är ju också bra för vår egen dokumentation av projektet.
Tyvärr kan vi inte göra mycket mer i dagsläget p.g.av den lilla summa peng vi har till förfogande från Kulturrådet.
Planen är att söka mer pengar. För att kunna genomföra ett lite längre och fördjupat projekt där vi också kan ge lärarna kompetens i rörlig bild. Grundtanken i projektet är ju att försöka implementera rörlig bild som ett naturligt komplement i undervisningen.
Igår lämnade vi in en ansökan, vi hoppas nu på det bästa och håller tummarna att det går vägen!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,  

Inga kommentarer: